IZA HORIZONATA

Vi ste na blog jednog prosječnog sarajevskog bračnog para! Blog odražava našu potrebu i želju da se društvene i prirodne pojave sagledaju iz nekog novog ugla, svjetla i logike primjerene budućnosti. Svi zdravog uma i otvorenog srca - dobrodošli!

14.11.2017.

Oo VREMENA, Oo ....

Nekog od posnih dana opsade Sarajeva sjetim se „Ratnog Kuvara“ i ponadam se nekoj novoj kulinarskoj ideji. U kući smo imali svega: i graha, i riže, i makarona, i Ikara, i podbjela, i ulja.

„NARODNE KNJIGE
RATNI KUVAR
u kojem su uputstva za priređivanje jela većim delom gotovljena bez mesa a za ove ratne prilike
RUČNA KNJIGA ZA NAŠE DOMAĆICE
Cena 30 nečega (nejasna štampa, nečitko)
IZDAVAČKA KNJIŽARNICA SV. F. OGNJANOVIĆA
ZADRUŽNA ŠTAMPARIJA U UJVIDEKU 1915.“

Eto tako izgleda naslovna strana Kuhara kojeg je objavio časopis „Intervju“ 11. Septembra 1991. godine, a ja ga sačuvala kao kuriozitet. Tada još nisam znala da će roditeljski monopol na rečenicu „Ne znate vi djeco šta je rat“ ,koja je korištena kao vaspitno sredstvo protiv bilo kakve naznake dječjeg rasipništva, biti ukinut ...

I tako tog sarajevskog ratnog dana ja počnem listati kuhar:
• Ratne kifle, sastojci: brašno, puter, jaja
• Beo pasulj zaprženi: sve potrebno imam, samo mi fali crni luk
• Makarone u modli: makarone imam, ali mi fali puter i parmezan
• Od telećih kostiju pitije, Teleća džigerica sa pečurkama, Sarma od kiselog kupusa, Florentinska jaja, Čorba od povrća, Paprikaš od krompira, Teleća rebra s pećurkom, Kolači od lešnjika, i sl.

I danas se čudim svojoj naivnosti, da mi u septembru 91. bude intrigantniji pojam KUHAR od pojma RAT, da u startu ne shvatim da rat 1915. u Vojvodini i ratna opsada Sarajeva 92-95 teško da imaju šta zajedničko, pogotovo kad je u pitanju civilno stanovništvo.

Na prvi pogled je tužno da i danas ponekad reagujem naivno, ili je to možda u prevodu – srcem?
Na „drugi“ pogled, nimalo nije tužno i naivno reagovati srcem, jer ako ljudsko biće-pojedinac nema pravo ubiti drugo ljudsko biće-pojedinca ONDA NI DRZAVA NEMA PRAVO NA RAT.

NAPOMENE:
• IKAR, već čuvena „mesna“ konzerva humanitarno dostavljana u BiH tokom rata
• Podbjel, samonikla zeljasta biljka, zamjena za kupus i sl, navodno dobra protiv bolesti pluća, osušena zamjena za duvan
• Ujvidek, mađarski naziv Novog Sada

IZA HORIZONATA
<< 11/2017 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930